Reuzenlevensboom
Woningbouw

Reuzenlevensboom Thuja plicata Martin

De Nederlandse naam voor Thuja plicata is reuzenlevensboom. De Thuja plicata Martin is een haag-conifeer. Wanneer u een schitterende groene haag wilt, die ook in de winter mooi groen blijft, is dit een aanrader. De bladeren geven een rijkdom met hun groene tot donkergroene kleur. Er komt een heerlijke geur vrij bij het kneuzen van de bladeren. De Thuja plicata Martin is een van de vele soorten haag-coniferen.

De vruchten

De Thuja plicata Martin draag vruchten. Deze vruchten zijn kegelvormig. Deze kegelvormige vruchten zijn in het begin groen, maar worden later bruin. De vrucht bestaat uit overlappende schubben.

Verzorging

De haag moet gesnoeid worden, dit kan u het beste doen in de vroege herfst. Snoeit u niet dan kan hij ongeveer 6-8 meter hoog worden. De Thuja plicata Martin groeit het beste in voedzame grond. Het groeit over het algemeen op alle bodems. Liefst op grond die niet uitdroogt. Deze haag is winterhard.

Voordelen

  • Weinig verzorging
  • Smal en snel opgroeiend
  • Winterhard

Nadelen

  • Terugsnoeien in oud hout kan de haag beschadigen
  • Gevoelig voor teveel droogte

Eigenschappen

De groei van deze haag-conifeer is 30 cm per jaar. De Thuja plicata Martin staat het liefst in zon-half schaduw-schaduw. Hoeveel vocht heeft het nodig? Dit moet normaal tot droog zijn. Een mooie eigenschap van deze haag-conifeer is zoals eerder genoemd, dat het winterhard is. Winterhard wil zeggen dat de plant zonder bedekken de winter overleeft. Dit geldt niet altijd voor de gehele plant, deze zal na de winter weer goed uitlopen. Winterharde planten in Nederland zijn vorstbestendig, door de tot nu toe mildere winters.

Houtsoort en groei

Deze haag-conifeer is een snelle groeier. Een levensboom die familie is van de cipres uit Noord-Amerika. Daar werd deze vooral gebruikt voor houtoogst. Dit soort is in Europa geïntroduceerd als sierboom. Het vormt een compacte haag. In parken worden ze regelmatig geplant. Het hout van deze Thuja plicata wordt Western Red Cedar genoemd. Om zijn lange levensduur wordt deze graag gebruikt. Toch is het geen bedreigde soort. In goede conditie kan de Martin in sommige landen wel 50 meter hoog worden. In het klimaat van Nederland wordt hij niet zo hoog. Als men hem een jaarlijkse snoeibeurt geeft, beperkt u zijn groei. Voor een dichte haag is deze conifeer zeer geschikt. Mede doordat hij makkelijk te snoeien is. Plant u de conifeer solitair (losstaand) en dus niet als haag dan kan u het snoeien beperken. U hoeft dan alleen de dode en slechte takken weg te nemen. Als u de groei alsnog wilt beperken is een snoeibeurt wel aan raden. Terugsnoeien in het oude hout is slecht voor de boom. Daarmee beschadigd u de conifeer. Tijdens het snoeien geurt hij.

Tot slot

De Thuja plicata Martin is online te bestellen. Bent u opzoek naar een winterharde schitterende groene haag dan is de Thuja plicata Martin helemaal naar u zin.