huis laten bouwen
Woningbouw

Huis laten bouwen – wat komt er bij kijken?

Een huis laten bouwen kan een heel voordelige optie zijn. Het verschilt vaak weinig in prijs met het kopen van een bestaande woning, maar omdat de woning gloednieuw is heb je er toch voordeel van. Er zijn wel verschillende zaken waar je rekening moet houden bij het laten bouwen van een huis. Dit zijn de 7 belangrijkste dingen die je moet bedenken.

huis bouwen

1.      Zelf bouwen of uitbesteden

Je kunt ervoor kiezen om zelf een huis te bouwen, maar de meeste mensen nemen een aannemer om dat te doen. Dat komt omdat er allerlei specialistisch werk is waar je ervaring voor nodig hebt om dit te kunnen uitvoeren. Bouwbedrijf Blauhuis is een specialist die van alle markten thuis is: zij kunnen de hele woning voor je bouwen of een gedeelte daarvan.

2. De kosten van nieuwbouw

De kosten van nieuwbouw liggen vaak rond dezelfde prijs als het kopen van een vergelijkbare woning van minder dan 10 jaar oud. Wel moet je je realiseren dat deze prijs meestal casco is en dat je dus nog verschillende zaken achteraf moet betalen, zoals de keuken en de badkamer.

3. Bouwvergunning

Natuurlijk heb je voor het nieuw bouwen van een huis verschillende vergunningen nodig. Niet alleen een bouwvergunning, maar ook een verklaring van het bestemmingsplan. Het is natuurlijk niet zo fijn als je een huis bouwt, terwijl je op die locatie niet mag wonen.

4. Particulier of collectief-particulier

Je kunt een kavel kopen en daar zelf op gaan bouwen. Maar er zijn ook grotere nieuwbouwprojecten waar je je woning kunt bouwen. Gezamenlijk bouwen is vaak goedkoper, maar je bent wel gebonden aan de beslissingen van het collectief. Je hebt dus minder vrijheid.

5. Goed rekenen

Een huis bouwen is duur – en het kan duurder worden als je niet goed oplet! Het is belangrijk om zowel vooraf als tijdens het bouwproces regelmatig even alles bij elkaar te nemen en goed te gaan rekenen. Wees hier alert bij: check onverwachte kosten en kijk het na als een rekening je niet duidelijk is.

6. Energielabel

Steeds meer nieuwbouwwoningen worden energie-neutraal gebouwd. Dat betekent dat er uiteindelijk in een heel jaar geen energie verloren gaat. De woningen worden voorzien van zonnepanelen, duurzame verwarming etc. Dit is zeker iets om op te letten want het bespaart over de lange termijn veel geld.

7. Blijven checken tijdens de bouw

Als je zelf een huis laat bouwen, moet je de bouw altijd in de gaten houden. Er worden regelmatig fouten gemaakt, die je niet zouden opvallen als je nauwelijks op de bouwplaats komt. Het is dus goed om vaak je gezicht te laten zien – tenslotte ben jij degene die hiervoor betaalt!

Zelf een huis laten bouwen kan grote voordelen hebben. Zo weet je bijvoorbeeld zeker dat het huis aan al je wensen zal voldoen en dat je er jarenlang met plezier zult wonen. Wel zijn er verschillende dingen waar je goed op moet letten. Als je slordig bent, heb je kans dat je uiteindelijk toch duurder uit bent dan je dacht. Ook is het belangrijk dat je de bouw goed in de gaten houdt – er kunnen veel dingen misgaan tijdens de bouw. Wanneer je dat tijdig ontdekt kunnen de fouten zonder problemen worden opgelost.