Epoxy coating vs. Polyurethaan coating
Woningbouw

Epoxy coating vs. Polyurethaan coating: wat is het verschil?

Bij het kiezen van een vloercoating, is het gebruikelijk dat mensen zich afvragen wat het verschil is tussen de epoxy en polyurethaan coating, en welke ze moeten kiezen. Epoxy en polyurethaan coating worden veel gebruikt in industriële en commerciële instellingen over de hele wereld. Beide soorten coating vloeren hebben hun specificaties, van voordelen en overwegingen, die vaak de keuze moeilijk kan maken. Laten we beginnen met te kijken naar de verschillen tussen de twee, en dan kunnen we je helpen beslissen welke het beste is voor je project, behoeften, en industrie.

Polyurethaan coatings

Polyurethanen thermohardende polymeren worden vaak gebruikt als topcoating op vloeren. Het is ideaal voor slijtvastheid, het is zeer gemakkelijk en eenvoudig aan te brengen en heeft een lange houdbaarheid. Het is echter geen goede optie voor hechting op betonnen oppervlakken. De meest voorkomende soort polyurethaan is de alifatische, met ongeveer 55-75% vaste stof en kan 1-4 mm dik opdrogen, wat meestal afhangt van het applicatie proces. Je moet er echter rekening mee houden dat polyurethanen niet goed hecht aan beton, ze zijn beperkt in hun vermogen om scheuren en andere oppervlakte defecten op te vullen. 

Epoxy coating

Epoxycoating is een toplaag op basis van kunststof die zorgt voor een transparante beveiliging van de vloer. Hierdoor is de nieuwe vloer mooi strak, en vloeistofdicht afgewerkt. Installateurs kunnen de gewenste dikte van epoxy coatings kiezen, aangezien het product aanpasbaar is. Epoxyvloeren kunnen worden geïnstalleerd met een matte of hoogglans afwerking. Daarnaast kunnen ze worden geïnstalleerd in een verscheidenheid van locaties, van huis garages en kelders tot vliegtuighangars en commerciële gebieden. 

Dus wat moet ik gebruiken op mijn vloer?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de vloertoepassing en welk resultaat je zoekt. Over het algemeen wordt epoxy aangeraden als basiscoating (voor hechting aan beton) en de polyurethaan als topcoat (flexibel, krasvast, UV stabiel). Coatingvloer.nl biedt zowel epoxy’s als polyurethanen aan voor verschillende soorten toepassingen, naargelang je verwachtingen en je behoeften. Je kan ook gratis professioneel advies krijgen als je niet weet welke je moet kiezen.