werkplaats
Werkplaats

Waarom moet u altijd een opgeruimde werkplaats hebben?

opgeruimde werkplaats

Om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te maken bij het uitvoeren van verschillende werkzaamheden is een goede werkplaatsinrichting essentieel. Wanneer er veel rommel op de werkplaats ligt, of wanneer gereedschap niet op een logische manier is ingedeeld, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan gevaarlijke stoffen die voor iedereen voor het grijpen liggen, terwijl veel mensen geen idee hebben hoe ze met dergelijke stoffen om moeten gaan. In zo’n geval is een werkplaatsinrichting met een goed overzicht van deze gevaarlijke stoffen en gereedschappen essentieel.

Ruim de werkplaats dagelijks op

Gevaarlijke situaties worden voorkomen door de werkplaats dagelijks op te laten ruimen. Dit kunt u zelf doen, samen met uw werknemers, of bijvoorbeeld laten doen door een ingehuurde schoonmaker. Door iedere werknemer zijn of haar gereedschap op te laten ruimen aan het eind van de werkdag blijft het overzicht behouden. Datzelfde geldt voor gevaarlijke stoffen, die aan het eind van iedere dag zouden moeten worden opgeborgen in een afgesloten kast. Geef alleen de werknemers die over de juiste kennis beschikken om met deze stoffen te werken een sleutel van de kast. Zo is de kans minimaal dat andere werknemers de gevaarlijke stoffen in handen krijgen.

Tips voor een goede werkplaatsinrichting

Wilt u meer weten over het inrichten van de werkplaats van uw organisatie? Op internet vindt u nog veel meer tips over een goede werkplaatsinrichting. Houd er hierbij rekening mee dat het raadzaam kan zijn om te investeren in een werkbank, afsluitbare kasten, enzovoorts. Er zijn verschillende webwinkels die dergelijke meubelstukken voor een werkplaats aanbieden. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een deel van deze werkplaatsmeubels zelf te maken! Vaak is enige technische kennis en wat hout voldoende om simpele kastjes te maken waarin u uw gereedschap op kunt bergen.