Waarschuwingssticker
Werkplaats

Verstandig klussen begint met het lezen van stickers

Als je gaat klussen, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Het maakt daarbij niet uit of dat je een professioneel klusser bent of dat je in je eigen huis aan het werk bent. Wat hebben stickers met veiligheid te maken? Je leest het in dit blog.

Lees de aanwijzingen op de verpakking

Veiligheid is belangrijk als je gaat klussen. Werk je met bepaalde bouwmaterialen of vloeistoffen? Lees dan altijd de gebruiksaanwijzing. Vaak is deze met een sticker op het product geplakt. Zo’n gebruiksaanwijzing vertelt je iets over de werking van het product, maar ook of er mogelijke gevaren zijn bij het gebruik. Zo kan het bijvoorbeeld verstandig zijn om een mondkapje te dragen om de kans op het inademen van giftige stoffen te verkleinen.

Waarschuwingsstickers wijzen je op gevaren

Veel gevaren worden met waarschuwingsstickers aangegeven. De symbolen op deze stickers zijn vaak universeel. Het voordeel van een symbool is dat je niet een hele tekst hoeft te lezen om te weten dat een product gevaarlijk kan zijn. Overigens zijn er verschillende soorten stickers. Waarschuwingsstickers wijzen je op gevaren. Je hebt ook nog gebods- en verbodsstickers. Gebodsstickers wijzen je er bijvoorbeeld op dat je een veiligheidsbril moet dragen, terwijl verbodsstickers bijvoorbeeld aangeven dat open vuur verboden is. Daarnaast heb je nog veel andere stickers die met veiligheid te maken hebben, zoals BHV-stickers en machinestickers.

Keuringsstickers op elektronisch gereedschap

Machinestickers zitten vaak op gereedschap en installaties en vertellen iets over de werking daarvan. Ook staat er informatie op vermeld zoals het merk, model en serienummer. Elektrisch gereedschap moet ook eens in de zoveel tijd gekeurd worden, om ongevallen te voorkomen. Met keuringsstickers wordt aangegeven dat de keuring heeft plaatsgevonden en wanneer het weer gekeurd moet worden.

Controleer ook thuis je spullen

Het gereedschap dat je gebruikt als je thuis aan het doe-het-zelven bent hoeft niet gekeurd te worden. Voordat je het koopt, is al gekeken of het product voldoet aan Europese richtlijnen. Toch is het ook dan belangrijk te letten op de veiligheid. Want juist thuis gebeuren veel ongelukjes. Niet alleen omdat het gereedschap niet voldoet, maar ook omdat niet iedereen even ervaren is met klussen. Zaken waar je op moet letten zijn bijvoorbeeld of het gereedschap nog naar behoren werkt en of de kabel dan wel stekker niet beschadigd is. Overigens is het niet alleen elektrisch gereedschap waarbij je op moet letten. Ook met een ladder kan door een defect of door verkeerd gebruik een gevaarlijke situatie ontstaan.