Container spreader
Werkplaats

Benieuwd wat voor machines er te vinden zijn in een haven?

We kennen ze allemaal wel de grote handels havens die de gehele wereld met elkaar verbinden. Er wordt dag en nacht hard gewerkt in havens om alles in goede banen te leiden! In deze havens bevinden zich een grote hoeveelheid machines die ervoor zorgen dat de vracht op de juiste plek terecht komt en op de goede manier vervoerd wordt. Ben je benieuwd wat voor soort machines hiervoor zorgen? Lees dan verder!

Container kraan

In een haven komen natuurlijk vrachtschepen aan vol met containers. Deze moeten op de een of andere manier van de schepen afgehaald worden. Hier komt de container kraan bij kijken. Deze enorme hijskraan kan je al vanaf een flinke afstand zien staan in de haven! De container kraan moet sterk genoeg zijn om het gewicht van een container te kunnen dragen en is daarom wel een stuk groter en sterker dan een hijskraan die we in de bouw zien. Er zijn veel verschillende soorten havenkranen met elk hun eigen specialiteiten.

Container spreader

Een container kraan kan het optillen van een zeecontainer niet in zijn eentje aan, daarvoor is ook nog een container spreader nodig. Deze spreader wordt tussen de hijskraan en container worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de container op alle vier de hoeken stevig vast gepakt wordt en met geen mogelijkheid los komt. Zo kunnen de enorme zeecontainers op de juiste manier verplaatst en vervoerd worden.

Container carrier

Zodra de containers van de vrachtschepen gehaald zijn met een container kraan inclusief spreader, moeten ze natuurlijk ook nog vervoerd worden. Hiervoor zijn er ook speciale machines aanwezig in een haven, namelijk de container carriers. Hiermee worden de containers op een frame van wielen vervoerd. Er zijn twee soorten carriers; de container carrier moet door een ander voertuig getrokken worden. De straddle carrier is een zelfaangedreven carrier waar dus geen ander voertuig voor nodig is!

Naast deze verschillende haven machines zijn er natuurlijk nog veel meer machines en materialen te vinden in een haven. Het zijn niet voor niks de grootste handels plaatsen in de wereld.