Verbouwen
Verbouwen

(Ver)bouwen met vertrouwen!

Weet wat je je op de hals haalt als je je woning gaat verbouwen en/of familieleden en vrienden gaat helpen bij een dergelijke project. Er zijn regels, er zijn risico’s en nog een heleboel andere hoofdbrekens. Maar het resultaat is waar het omdraait, natuurlijk!

Plan daarom goed vooruit en verzeker je ervan dat je met de juiste mensen in zee gaat om de klus(sen) te klaren. Hiervoor hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Plannen

Je zou denken dat we stiekem de identiteit van Captain Obvious hebben aangenomen maar dit is toch een stap die veel mensen te snel afraffelen. Maak eerst een longlist van de zaken die je wilt aanpakken. Daarna een shortlist waarin alleen de klussen overblijven die haalbaar zijn en die je gemakkelijk in één keer kunt klaren.

En waar je het geld voor hebt, uiteraard. Mocht dit een probleem zijn, dan zou een lening of tweede hypotheek afsluiten een idee kunnen zijn. Hoe hoog je budget ook is, houd altijd 10-15% ervan achter de hand voor onvoorziene uitgaven.

Helpende handen

Misschien heb je vaardige buren en vrienden die graag voor jou de handen uit de mouwen steken. Verwittig ze dan op tijd over je plannen, zodat ze weten wanneer ze voor je klaar moeten staan! Ook kun je met een aannemer in zee gaan; vraag verschillende offertes aan en kies voor degene die de beste en meest complete service biedt en met wie je een persoonlijke klik hebt. Dit hoeft niet altijd de goedkoopste te zijn! Maak vooraf ook duidelijke afspraken, zodat je niet tijdens het project met elkaar in conflict komt.

Materialen en gereedschappen

Met slechts je blote handen bereik je niet veel als je een sloop- en/of verbouwingsklus in gaat. Zorg er daarom voor dat je op tijd aan het juiste bouwmateriaal en gereedschap komt. In dit laatste geval kun je de afweging om te huren of te kopen laten afhangen van de vraag of je verwacht het na dit project nog nodig te gaan hebben. Bovendien is er misschien een vriend, kennis, buur of familielid dat jou zijn of haar gereedschappen wil uitlenen.

Afval

Geloof ons nou maar; bij dergelijke grote klussen komt enorm veel afval kijken. En dat wil je het liefst zo snel mogelijk uit de weg ruimen, zodat je een veilige en overzichtelijke werkruimte hebt. Kijk daarom goed naar welke afvalstromen je te maken gaat krijgen, zodat je een container kunt huren die hier helemaal op aansluit.

Heel veel succes met je project!