Soorten bouwafval en hoe je er vanaf komt
”Het moet eerst erger worden, voordat het beter wordt”. Een veelgehoorde uitspraak, die ook van toepassing is op bouwprojecten en verbouwingen. Verbouwingen en andere bouwprojecten brengen vaak enorm veel afval met zich mee. Deze bergen afval kunnen ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het verstandig om het afval zo snel mogelijk op te ruimen. Zo blijft het bouwproject overzichtelijk. Het is echter soms een hele uitdaging om deze bergen afval weg te werken. Wij hebben een aantal soorten afval op een rijtje gezet en geven je een aantal tips om er makkelijk vanaf te komen.
Oud ijzer
Oud ijzer is zwaar en soms onhandig groot, waardoor het moeilijk te verplaatsen is. Bovendien kan het enorm in de weg staan. Belangrijk dus dat het zo snel mogelijk wordt opgeruimd. Het is uiteraard een optie om zelf het oude ijzer op te ruimen, door het bijvoorbeeld naar de gemeentelijke milieustraat of de plaatselijke oud ijzerboer te brengen. Echter, dit kost veel tijd en bovendien veel energie. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om oud ijzer op te laten halen. Oud ijzer op laten halen is geheel gratis en zorgt er bovendien voor dat jij je kan blijven focussen op het bouwproject. Staat het oude ijzer op een onhandige plaats en kun je het niet zelf verplaatsen? De oud ijzerboer aan huis haalt het graag uit de woning, zodat het jou geen tijd kost.
Hout
Bij een bouwproject wordt ook veel hout gebruikt, met als gevolg veel afvalstukken hout. Voordat je al het hout bij elkaar zoekt, het in de aanhanger gooit en het naar de milieustraat brengt, is het handig om eerst te kijken of het hout nog van pas komt. Is het schoon, onbewerkt hout? Dan kan het gebruikt worden als haardhout. Zitten er grote stukken tussen die amper gebruikt zijn? Wacht dan nog even met het weggooien ervan, wie weet komt het later nog van pas. Door houtafval goed uit te zoeken weet je zeker dat je niets onnodig weggooit.
Plastic
Veel bouwmaterialen worden verpakt in plastic, zodat ze niet beschadigen tijdens het vervoer. Het heeft echter als groot nadeel dat de berg met plastic afval erg snel groter wordt. Veel van het plastic kan in de PMD container worden gegooid, maar die raakt een keer vol. Gelukkig kun je het overtollige plastic ook naar de milieustraat brengen. De milieustraat zorgt er vervolgens voor dat het op de juiste manier verwerkt wordt. Door jouw bouwafval tijdig op te ruimen blijft het bouwproject overzichtelijk en wordt het milieu niet onnodig belast.