Renovatie

Waar je op moet letten als je badkamerverlichting gaat uitzoeken

Als je op zoek bent naar verlichting voor in de badkamer kijk je in eerste instantie naar het type lamp. Kies ik voor een inbouwspot of voor een wandlamp? Past deze bij de stijl van je badkamer en is hij niet te groot? Maar denk bij het kiezen van de juiste lamp ook aan de veiligheid. Dit is eigenlijk veel belangrijker dan de juiste sfeer. Hier lees je waar je veiligheidstechnisch op moet letten als je kiest voor badkamerverlichting.

IP-waarde, wat is het en moet ik ermee?

Je badkamer verlichting is op te delen in IP-waarde. IP is de afkorting van ‘’ingress protection’’. Oftewel, de beschermingsgraad die de lamp met zich meebrengt. De IP-waarde geeft aan in hoeverre de kamp is beschermd tegen stof, vuil en uiteraard water. Bereid je voor, want dit is een vrij technisch verhaal.

De IP-waarde kent twee varianten. Bij de eerste variant staat er eerst een getal, dan de letter X, bijvoorbeeld IP 0X. Deze variant geeft aan in hoeverre de verlichting is beschermd tegen stof. Hoe hoger het getal, hoe beter de lamp is beschermd. 

De tweede variant werkt vrijwel hetzelfde. Hoe hoger het getal, hoe beter de lamp is beschermd, in dit geval tegen vloeistof, meestal water. Het enige verschil is dat de letter X nu vóór het getal komt, bijvoorbeeld IP X0.

In welke badkamerzones hoort welke lamp?

Bij het kiezen van verlichting moet je je badkamer opdelen in een aantal zones. Het is namelijk belangrijk om een lamp met de juiste IP-waarde op de juiste plek te hangen. Er zijn drie zones waar je je badkamer in moet opdelen:

  • Zone 0

Dit is de zone in de directe omgeving van het bad, douche of wasbak. In deze zone mag geen verlichting te vinden zijn die is aangesloten op het netstroom, met andere woorden 220 volt. De lampen in deze ruimte moeten een IP-waarde hebben van minstens 67, hierdoor zijn ze bestand tegen onderdompeling.

  • Zone 1

Ook in deze zone mogen geen lampen te vinden zijn die zijn aangesloten op netstroom. Deze zone bevindt zich binnen 225 centimeter boven het het bad en de wasbak. Heb je een douche? Houd dan ook rekening met een straal van minstens 120 centimeter rondom de douche. De IP-waarde die geschikt is voor deze zone: minstens IPX5.

  • Zone 2

Deze IP-waarde die in zone 2 geschikt is, is minimaal IPX4. Deze ruimte bevindt zich maximaal 60 centimeter naast het bad of de douche, tot een hoogte van maximaal 225 centimeter.

Denk ook aan de schakelaars

Waar je ook rekening mee moet houden zijn de schakelaars. Deze mogen namelijk niet geplaatst worden in de drie bovenstaande zones. Plaats ze zo ver mogelijk bij vochtige plekken vandaan.