Sfeervolle woning
Verbouwen

Een sfeervolle woning creëren

Is je woning niet sfeervol genoeg naar je zin? Dan kun je hier gelukkig zelf wat aan doen. Waar je gedurende de zomermaanden wellicht de voorkeur aan een lichte, open ruimte geeft, kun je in de koude periodes van het jaar juist wat meer verlangen naar een knus en gezellig huis. Dit komt mede doordat de meeste mensen in de wintermaanden meer tijd thuis doorbrengen en er minder snel op uitgaan. Welke kleine, relatief goedkope aanpassingen kun je doen aan je interieur om extra sfeer te creëren?

Het gebruik van de juiste kleuren

De kleuren in je woning bepalen voor een groot gedeelte de sfeer. Zo zullen koelere kleuren als ijsblauw of helderwit een strakkere, frisse uitstraling geven, terwijl diepere kleurstellingen als bruin, beige of auberginepaars juist een warme, knussere sfeer uitstralen. Je kunt ervoor kiezen om een of meerdere wanden in je woning een warme kleur te geven. Als je dit te rigoureus vindt, dan is het decoreren van je woning met accessoires in dergelijke kleuren ook een optie. Het type materiaal dat terugkomt in textiel kan ook een wereld van verschil betekenen in het sfeergevoel. Denk bijvoorbeeld aan een warme, wollen plaid op je bank of een schapenvachtkleed op de vloer.

Verlichting is sfeerbepalend

Verlichting heeft eveneens een grote invloed op de sfeer binnen een ruimte en dit geldt op verschillende manieren. Zo kunnen kleinere schemerlampjes gezelliger aandoen dan een enorm licht aan het plafond. De kleurtemperatuur is eveneens een belangrijke factor. Kies voor meer sfeer een lichtkleur dat warmer is en meer naar geel neigt dan naar fel wit. Je kunt eventueel ook gebruikmaken van een dimmer, om de lichtsterkte handmatig te kunnen regelen. Je kiest dan voor volledig licht wanneer je bijvoorbeeld aan het werk bent en voor gedimd licht in de avonduren tijdens het drinken van een kop thee.

Maak een tweedeling in een grote ruimte

Het kan een uitdaging zijn om een grote ruimte gezellig te maken. Een grote woonkamer kun je middels een roomdivider verdelen in verschillende, kleinere ruimtes. Kleinere ruimtes ogen wat knusser. Als je een grote woonkamer hebt, waarin je bankstel, eettafel en thuiswerkplek zich bevinden, dan kun je door het gebruik van een kamerscherm de ruimtes binnen dezelfde grote kamer van elkaar scheiden. Maak bijvoorbeeld een afzonderlijk zitgedeelte of scheidt het eetgedeelte van de werkplek. Een kleinere zithoek met zachte kussens, warme kleedjes en gezellige accessoires komt al veel sfeervoller over dan een zitgedeelte, waarbij je tegen je laptop of je eettafel aan zit te kijken.

Accessoires voor de finishing touch

Kleine accessoires kunnen een groots verschil maken als het om het creëren van sfeer in je woning gaat. Steek wanneer het donker wordt een paar kaarsjes aan of zet een vaas met mooie bloemen neer. Je hebt ook accessoires die een aangename, warme geur kunnen verspreiden door je woning. Zo zijn er geurkaarsen verkrijgbaar, maar ook geurbranders die werken op etherische oliën. Door een subtiele, warme geur als kaneel of vanille door je woning te verspreiden, doet het geheel veel knusser en huiselijker aan.