Badkamer
Verbouwen

Badkamer verbouwen met een beter resultaat

Bij het verbouwen van de badkamer komt veel kijken maar met de juiste tips en ideeën kan men veel meer van de verbouwing van de badruimte maken. Over het algemeen is het, op het toilet na, de kleinste kamer in het huis zodat er bij een verbouwing de nodige aandacht dient te zijn voor het optisch vergroten van de ruimte. De badkamer is dan ook al lang niet meer enkel een functionele natte cel. De inrichting moet een uitstraling hebben die bij de rest van het interieur past, met een fancy uitrusting, veel licht en voldoende bergruimte. Deze eisen matchen niet altijd met de beschikbare ruimte zodat het badkamer verbouwen een hele puzzel dreigt te worden. Maar zelfs in het geval van een kleine ruimte zijn er mogelijkheden om het beste eruit te halen.

Badkamer verbouwen? Gebruik grote tegels!

Een kleine ruimte kan groter lijken met een paar trucs. Bijzonder belangrijk daarbij zijn tegels met grote afmetingen, waardoor de wanden homogeen en rustig overkomen. Bij het gebruik van grote tegels zijn er beduidend minder voegen zodat de wanden slechts minimaal onderbroken worden. Het geheel oogt daardoor veel rustiger en, zeker bij het gebruik van lichte tegels, werkt ruimtelijker. Doordat de wandtegels en vloertegels in afmetingen steeds groter worden, 120×60 cm is bijna al een standaardmaat, is er ook meer dan voldoende keuze. Optisch nog meer ruimte winnen lukt met het ophangen van een grote spiegel. Deze geeft diepte en weerkaatst ook veel licht waardoor het oppervlak lijkt te verdubbelen. Indien mogelijk kan een glazen douchewand van een inloopdouche of -cabine hier nog meer transparantie aan toevoegen.

Gebruik elke holle ruimte in je badkamer

Handdoeken en verzorgingsproducten onder handbereik hebben is zeer wenselijk. Om zoveel als mogelijk nuttige opslagruimte te creëren kunnen holle wanden waar geen leidingen lopen als nisjes worden uitgevoerd. Deze kunnen zelfs worden voorzien van deurtjes zodat ook hier de uitstraling rustig blijft. Bij het badkamer verbouwen kan men de holle ruimtes het beste vooraf in kaart brengen zodat dit in het ontwerp mee genomen kan worden. De ruimte onder de wastafel ook zeker benutten, een badkamermeubel met laden biedt veel opbergruimte met makkelijke toegang en is tevens een fraaie oplossing.

Licht maakt de badkamer comfortabel

In de basisverlichting kan worden voorzien door middel van een plafondverlichting die het licht ruim door de kamer verspreidt. Spotjes kunnen worden toegepast om accenten te leggen en bepaalde area’s van aangenaam licht te voorzien. Denk hierbij aan het plafond in de douche, in een nis of onder het bad waardoor er schijnsel van licht over de tegelvloer ontstaat. Door apart schakelmateriaal te installeren kan sfeerlicht worden aan- en uitgeschakeld naar gelang het gebruik van de badruimte. Dit zorgt voor een gezellige sfeer.

De badkamer verbouwen met accenten

Beslissend voor de succesvolle verbouwing is de dosering van de hoogtepunten. Accentueren is vaak beter dan het creëren van hoogtepunten. Dat kan bij het badkamer verbouwen met een highlight zoals decortegels of mozaïek op één wand(gedeelte) terwijl de andere betegelde oppervlakken visueel rustig blijven. Licht speelt ook een belangrijke rol waarbij indirect licht veel toevoegt, door de schaduwwerking wordt een mooi en krachtig licht gecreëerd.