Wat kun je doen als je riolering verstopt zit?
Overig

Wat kun je doen als je riolering verstopt zit?

Als je riolering verstopt zit loopt het water niet meer weg en ontstaan er allerlei nare luchtjes. In sommige gevallen kun je de verstopping zelf oplossen, in andere gevallen niet. Verstoppingen ontstaan vaak langzaam, doordat proppen wc-papier te lang in de wc blijven liggen of er dingen worden doorgespoeld die hiervoor niet geschikt zijn, zoals olie en andere vetten. In dit artikel bekijken we wat je kunt doen om de verstopping op te lossen.

Gratis stockfoto met appartement, bad, badkamer

Verstoppingen in de keuken

Bij een verstopping in de keuken loopt het water in de wasbak niet meer weg. Als de verstopping hoog genoeg zit helpt het soms om de sifon los te draaien en deze goed schoon te maken. Haren, etensresten en zeepresten hopen zich soms op in de bocht van de sifon. Door de sifon goed schoon te maken loopt het water vaak weer goed door. Spoel hierna de leidingen goed door met kokend water.

Verstoppingen in de wc

Als de verstopping niet te diep zit en iets de riolering blokkeert kun je dit vaak met de hand verwijderen. Doe een vuilniszak om je arm en haar het voorwerp uit de wc of prik deze los met een trekveer. In veel gevallen doet ook een ouderwetse ontstopper met een zuignap goed zijn werk. Bij een terugkerende verstopping of een verstopping onder de grond is het beter om een ontstoppingsdienst in te schakelen. Een rioolspecialist kan via een riool inspectie met een camera precies zien waar de verstopping zich bevindt. Deze kan dan worden opgelost zonder schade toe te brengen aan het riool.

Keuken En Eetkamer

Verstoppingen in het putje van de douche

Ook het doucheputje is regelmatig onderwerp van verstoppingen. Dat komt doordat zeepresten, haren en ander vuil zich vasthechten aan de wanden van de leidingen. Het is vaak moeilijk om bij deze leidingen te komen aangezien deze zich meestal onder de douche bevinden. Hierdoor is het lastiger om de verstopping te verhelpen. De  beste manier om de verstopping op te lossen is om het putje los te schroeven en vanuit hieruit het vuil weg te halen.