Overig

Wanneer is het handig om een verdiepingsvloer te plaatsen? Lees het hier

In dit artikel wordt ingegaan op de vraag wanneer het een goed idee is om een verdiepingsvloer, ook tussenvloer genoemd, te plaatsen. Maar eerst gaan we in op wat met een zo’n vloer wordt bedoeld.

Wat is een tussenvloer

Om te beginnen, is het nuttig om te weten dat er nog andere namen worden gehanteerd voor een verdiepingsvloer, namelijk entresolvloer, mezaninevloer en etagevloer. Verdiepings- en etagevloer zijn namen die enigszins verwarrend kunnen zijn. Het gaat niet om een verdieping of etage, die onderdeel uitmaakt van het casco van een gebouw. Het is een constructie die later wordt toegevoegd, zoals bijvoorbeeld een trap, maar het is een constructie die op zichzelf staat en in principe overal kan worden geplaatst. Simpel gezegd bestaat een tussenvloer uit een vloer op kolommen. Doorgaans wordt een tussenvloer gemaakt van metaal, maar andere materialen zijn ook mogelijk In alle gevallen is een belangrijk kenmerk, dat het een zogenoemde zelfdragende constructie is.

Wanneer een tussenvloer

Een tussenvloer wordt normaliter geplaatst om meer vloeroppervlakte te creëren. Je verdubbelt bijna de oppervlakte van de tussenvloer. Door de constructie onder de tussenvloer en de trappen is de uitbreiding niet 100%. Uiteraard dient het plafond van de ruimte, waar de tussenvloer wordt geplaatst, hoog genoeg zijn om het beoogde doel te bereiken. Het is een snelle manier om ruimte toe te voegen en kan later desgewenst relatief eenvoudig worden verwijderd. Als er waardevolle zaken, gereedschappen en/of materialen, moeten worden bewaard, kan onder een tussenvloer met tralies een beveiligde ruimte worden gecreëerd. Door een kantoorruimte op een tussenvloer te plaatsen, is supervisie over wat er gaande op de werkvloer gemakkelijker.

Andere omgevingen

Behalve in bedrijfsruimten, kunnen tussenvloeren ook in andere omgevingen en om andere redenen worden geplaatst. Als de bestemming van een fabriekshal wordt gewijzigd naar woonruimte, kan met tussenvloeren meerdere lagen van (prefab) wooneenheden worden gemaakt. Het materiaal dat voor de tussenvloeren wordt gebruikt, kan goed passen in een voormalig industriële ruimte. In de horeca kan een aanleiding voor een tussenvloer zijn, het creëren van een exclusieve ruimte, waarvoor apart moet worden betaald of met hogere prijzen. Andere redenen kunnen zijn, het scheiden van een dansvloer van de barruimte of een verdieping voor de disco-installatie. Door de zelfdragende constructie is het aantal toepassingsmogelijkheden van tussenvloeren groot.