Asbestsanering
Overig

Asbestsanering: welke stappen moet je ondernemen?

Als je asbest hebt ontdekt in je huis dan moet je dit zo snel mogelijk laten verwijderen. De regels omtrent asbest worden steeds strenger. In 2025 moeten bijvoorbeeld alle daken in Nederland asbestvrij zijn. Verwijder asbest nooit zelf. De vezels in asbest zijn schadelijk voor je gezondheid. Op het moment dat je er in gaat zagen of het gaat breken ontstaan er gezondheidsrisico’s. Welke stappen moet je ondernemen om veilig je asbest te verwijderen?

Gratis stockfoto met afstandswerk, ambachtelijk gemaakt, apparaat

Professioneel bedrijf

Asbestsanering mag alleen door gecertificeerde bedrijven worden uitgevoerd, volgens een vaststaand proces. Ga dus niet zelf aan de slag en laat het verwijderen van asbest ook niet door een aannemer uitvoeren. Je brengt hiermee anderen en jezelf in gevaar. Daarnaast is het strafbaar. Het verwijderen van asbest moet altijd worden gemeld bij de gemeente en bij de inspectie. Dit wordt afgehandeld door het bedrijf dat de asbestverwijdering gaat uitvoeren. Het proces van het verwijderen van asbest bestaat uit een aantal delen.  

De asbestinventarisatie

De eerste stap is het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie. Hieruit volgt een asbestinventarisatierapport. Dit moet gebeuren door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. Daarnaast moet er een sloopmelding worden gedaan bij de gemeente. Het asbestinventarisatierapport moet worden toegevoegd bij de sloopmelding. Daarnaast heeft het bedrijf dat de asbestsanering gaat uitvoeren het inventarisatierapport nodig om de werkzaamheden te mogen uitvoeren. 

Gele Payloader

Verwijderen, afvoeren en eindcontrole

Ook het verwijderen van asbest moet door een gecertificeerd bedrijf gebeuren. De asbestverwijdering wordt op een zeer veilige manier uitgevoerd zodat er geen asbestvezels kunnen vrijkomen. De werknemers dragen beschermende kleding en op de plek waar de asbest wordt verwijderd wordt een luchtdichte tent opgebouwd. Alle asbest wordt daarna luchtdicht verpakt en afgevoerd. De laatste stap is het uitvoeren van de eindcontrole. Hierbij wordt de ruimte gecontroleerd op achtergebleven asbestmateriaal. Naast een visuele controle wordt er ook een luchtmeting gedaan zodat de plek waar de asbest is verwijderd weer veilig in gebruik genomen kan worden.