jaloezieen
Klussen

Zelf jaloezieën ophangen

Als je een handige klusser bent dan kun je de jaloezieën veelal prima zelf ophangen. Het is daarbij belangrijk dat je een goede voorbereiding treft. Als je de jaloezieën zelf opmeet en bestelt, is het natuurlijk belangrijk om de maten van tevoren goed op te meten. Als de splinternieuwe raamdecoratie geleverd is, kun je die immers niet meer terugsturen indien deze op maat ontworpen zijn. Meten is weten is een bekend gezegde en dat geldt zeker voor het aanschaffen en monteren van raamdecoratie. Wil je zelf aan de slag gaan met jaloezieën? Lees dan deze blog voor de beste tips voor een probleemloze montage.

Standaardmaten of op maat gemaakt?

Vaak kun je bij het kopen van raamdecoratie kiezen voor standaard maten. Veel jaloezieën zijn verkrijgbaar in verschillende gestandaardiseerde maten. Als je een raam hebt dat 140 centimeter breed is dan kun je kiezen voor verticale jaloezieën van bijvoorbeeld 2 x 70 centimeter breed indien de maat van 140 centimeter niet verkrijgbaar is in de door jou gewenste kleur of materiaal. Je moet er dan wel op letten dat je soms de bediening moet verplaatsen van de linkerkant naar de rechterkant. Hoe je dit kunt doen, lees je vaak in de bijgeleverde instructie. Vraag er anders naar bij de leverancier van je jaloezieën alvorens je begint met het monteren.

Zo hang je jaloezieën op

Eerst bepaal je waar de bevestiging van de jaloezieën moet komen. Meet dit vakkundig uit. Vervolgens kun je met een priem de gaatjes aanstippen alvorens je een boor gebruikt om de gaten te boren. Boor geen grote gaten. Dan passen de schroeven er namelijk niet in. Je kunt beter te kleine gaten boren en deze afhankelijk van de fit met de schroeven vergroten dan andersom. Vaak kun je met een elektrische schroefmachine de schroeven probleemloos in het hout draaien omdat de kozijnen doorgaans niet van hard hout zijn gemaakt. Pas bij PVC op dat je het materiaal niet onnodig beschadigt.

Meet niet alleen de breedte op maar ook de juiste hoogte

Niet alleen de breedte is belangrijk bij het opmeten maar zeker ook de hoogte. Kijk dus goed naar de lengte van de jaloezieën voordat je bepaalt op welke hoogte de beugels moeten worden bevestigd. Als je ze te hoog of te laag hangt, moet je opnieuw beginnen en kunnen eerdere schroefgaten in bepaalde gevallen niet meer verhuld worden. Dat ziet er natuurlijk niet zo fraai uit. Je kunt indien nodig de ophaalkoorden op maat maken als ze te lang zijn en op de grond hangen. Doorgaans kun je met minder koord toe om de jaloezieën op te halen toe met minder koord dan er standaard wordt meegeleverd. Hoe dan ook is het belangrijk dat de jaloezieën recht hangen. Dit uiteraard vanwege het aanzien.

Waar koop je de beste doe-het-zelf jaloezieën?

Als je van plan bent om zelf je jaloezieën op te hangen dan wil je natuurlijk niet te veel betalen. Gelukkig zijn er online voldoende winkels te vinden waar je voor een zeer aantrekkelijke prijs jaloezieën kunt bestellen. Doehetbudget.nl is daar zonder meer een treffend voorbeeld van. Hier bestel je raamdecoratie in verschillende allerlei soorten en maten voor een zeer aantrekkelijke prijs. Als je dan ook nog kiest voor zelfmontage dan bespaar je natuurlijk flink op de kosten.