dak
Klussen

Wat kost het om een daklekkage op te sporen?

Je dak is een van de belangrijkste onderdelen van je huis. Wanneer je merkt dat je dak aan het lekken is, is het belangrijk om de daklekkage op te sporen. Lekkage is te herkennen aan schimmel of vochtplekken aan de bovenverdieping. Lekkage kan veel schade aanbrengen aan het plafond, muren en de vloeren. Het is belangrijk om de oorzaak van de lekkage zo snel mogelijk op te sporen. Maar wat kost het om een daklekkage te laten opsporen? Lees hierover meer in deze blog. 

Kosten daklekkage opsporen

Een daklekkage verhelpen begint bij het opsporen van de daklekkage. In sommige gevallen is de lekkage aan de buitenkant te zien. Wanneer er een grote scheur of een losse naad in het dak zit, is de oorzaak snel gevonden. In andere gevallen moet er langer worden gezocht naar de oorzaak. Het inschakelen van een dakdekker is in dit geval verstandig om verdere schade te voorkomen. Een daklekkage laten opsporen door een vakman kost gemiddeld tussen de €300 en €400. Deze prijzen gelden zowel voor een plat dak als een schuin dak.

In het geval van daklekkage moet het dak vaak worden gerepareerd. De kosten van dakreparatie kunnen variëren van €250,- tot €290,- per m² voor een plat dak en €150,- tot €350,- per m² voor een schuin dak. 

Type dakRichtprijs
Plat dak€300 – €400
Schuin dak€300 – €400

Technieken daklekkage opsporen

Het opsporen van een daklekkage kan een lastige klus zijn. Er zijn verschillende technieken die een dakdekker kan inzetten om tot de oorzaak van de lekkage te komen. Een van deze technieken is de rookproef. Bij deze techniek wordt aan de hand van rook de lekkage opgespoord. Lees hieronder welke technieken er nog meer worden gebruikt.

Impulsstroom techniek

Hierbij wordt het dak onder stroom gezet met een pluspool op het dak en een minpool bij de waterschade. Door de spanningsverschillen te meten op verschillende plekken kan de lekkage worden opgespoord.

Rookproef

Bij de rookproef wordt er een klein gaatje in het plafond gemaakt. In dit gaatje wordt rook geblazen. De rook komt vervolgens naar buiten door de scheurtjes van de daklekkage. 

Infrarood

De infraroodtechniek wordt uitgevoerd aan de hand van een warmtecamera. De warmtecamera wordt op verdachte plekken gericht, hierdoor kunnen de koudere plekken worden opgespoord. Deze koudere plekken wijzen meestal op de aanwezigheid van water.