Serre
Klussen

Wat is een serre?

Je zal er vast wel eens van gehoord hebben, een serre. Een serre is in principe een aanbouw van een huis die voornamelijk uit glas bestaat, doordat het uit glas bestaat kan de temperatuur er door de zon flink oplopen. Hierdoor wordt het ook wel eens een wintertuin genoemd omdat de temperatuur er in de winter ook relatief hoog kan zijn wanneer de zon erop schijnt, men kiest er dan ook voor om de temperatuurgevoelige planten daar weg te zetten. De serre is ook een fijne plek om rustig een boek te lezen, door al het glas krijg je het gevoel alsof je je in de tuin bevindt en de temperatuur is er in de winter aangenamer dan in de andere ruimtes. In Nederland zijn veel professionele bouwbedrijven die een serre kunnen bouwen, bijvoorbeeld De Aanbouw Expert, zij vertellen er wat meer over.

Ontstaan van de serre

Een serre is in principe een afgesloten veranda, de naam serre komt af van het Franse serrer wat afsluiten of sluiten betekent. Waar in Nederland voornamelijk veel erkers of tuinkamers werden gebouwd, groeide de populariteit van de serre flink in de de negentiende eeuw. Dit kwam doordat men steeds meer interesse kreeg in de natuur, ook kwamen deze invloeden vanuit overzeese gebieden Nederland binnen. Zo worden in India al langer overdekte galerijen gebouwd, deze bouwstijl beïnvloedde uiteindelijk ook de Nederlandse gebouwen. Toen de economie in Nederland in de tweede helft van de negentiende eeuw beter werd, werd er ook meer aandacht en geld aan onroerend goed besteed. Door de meerderheid van het aantal zonuren aan de kust werden daar veel serre’s en veranda’s gebouwd, dit was de periode dat mensen in Nederland steeds vaker op vakantie gingen.

Verschillende benamingen

De serre en ook de veranda hebben in Europa vele benamingen, zelfs tussen Nederland en België zit al een flink verschil. Waar de serre in Nederland natuurlijk een serre wordt genoemd, noemen ze het in Vlaanderen een veranda terwijl een serre daar een kas betekent. Wat wij in Nederland als veranda zien, wordt in België gezien als een overdekt terras. In Duitsland noemen ze het weer een glasveranda en Engelstaligen noemen het een glazed veranda. Andere bekende Engelse benamingen zijn sunroom, solarium en sun porch.

Het bouwen van een serre

Een serre is een aanbouw aan je huis, aangezien het een hele eigen constructie heeft en niet direct een vergroting van een ruimte is. In Nederland hoef je sinds 2010 geen omgevingsvergunning te hebben mits het aan bepaalde voorwaarden voldoet, zo mag het niet hoger dan 5 meter zijn.