Klussen

Wanneer laat je je loodslabben vervangen?

Het vervangen van loodslabben is belangrijk voor het behoud van de waterdichtheid van je dak. Loodslabben zorgen ervoor dat er geen water in je woning kan binnendringen via de voegen en naden. Dit beschermt niet alleen de structuur van je huis, maar voorkomt ook problemen zoals schimmel en houtrot die kunnen ontstaan door binnendringend water. Het tijdig vervangen van loodslabben kan dus veel ongemak en hoge reparatiekosten voorkomen. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om je loodslabben te vervangen? 

In deze blog bespreken we de signalen waarop je moet letten, de kosten die bij vervanging komen kijken en hoe het vervangingsproces in zijn werk gaat. Zo ben je goed voorbereid en weet je precies wanneer je actie moet ondernemen.

Wanneer loodslabben vervangen?

Loodslabben hebben over het algemeen een lange levensduur van 30 tot 50 jaar. Toch kunnen verschillende factoren deze levensduur verkorten. Een belangrijk signaal dat je loodslabben aan vervanging toe zijn, is wanneer je lekkages opmerkt. Water dat door je dak of muren sijpelt, kan wijzen op versleten of beschadigde loodslabben.

Een ander teken is zichtbaar beschadigd of gescheurd lood. Dit kan komen door blootstelling aan extreme weersomstandigheden zoals hagel, hevige regenval of langdurige zonnestraling. Ook kan ouderdom het lood broos maken, waardoor het makkelijker scheurt. Regelmatig onderhoud en inspectie kunnen helpen om deze problemen vroegtijdig op te sporen en grotere schade te voorkomen.

Wat kost loodslabben vervangen?

Het vervangen van loodslabben kan in prijs variëren afhankelijk van de specifieke werkzaamheden en de omvang van de schade. Hier zijn enkele prijsvoorbeelden om je een idee te geven van de mogelijke kosten:

  • Voor het vervangen van loodslabben tot op het binnenblad kun je rekenen op een gemiddelde prijs van €200,- tot €220,- per meter.
  • Als je alleen de loodslabben wilt afsnijden en vervangen, kost dit gemiddeld €100,- tot €120,- per meter.
  • Het vervangen van lood bij een schoorsteen ligt gemiddeld tussen de €200,- en €220,- per meter.

Hier is een overzicht van de gemiddelde prijzen:

WerkzaamhedenGemiddelde prijs
Loodslabben vervangen tot op het binnenblad€200,- tot €220,- per meter
Loodslabben afsnijden en vervangen€100,- tot €120,- per meter
Lood vervangen schoorsteen€200,- tot €220,- per meter

Hoe worden loodslabben vervangen?

Het vervangen van loodslabben is een specialistische klus die nauwkeurigheid en vakmanschap vereist. Hoewel sommige doe-het-zelvers misschien in de verleiding komen om zelf aan de slag te gaan, is het inschakelen van een ervaren dakdekker vaak de veiligste en meest effectieve keuze. Een professional beschikt over de juiste kennis en tools om de klus correct uit te voeren, waardoor je verzekerd bent van een duurzame en waterdichte oplossing.

De eerste stap in het vervangen van loodslabben is het verwijderen van het oude lood. Dit wordt voorzichtig gedaan om te voorkomen dat de onderliggende structuur beschadigd raakt. Vervolgens wordt het nieuwe lood op maat gesneden en zorgvuldig geplaatst. Bij het vervangen van lood bij een schoorsteen wordt extra aandacht besteed aan het goed aansluiten van het lood op de schoorsteen om lekkages te voorkomen. Tot slot worden de naden en aansluitingen waterdicht afgewerkt.

Door regelmatig je loodslabben te inspecteren en bij de eerste tekenen van slijtage actie te ondernemen, kun je hoge reparatiekosten voorkomen en de waterdichtheid van je dak waarborgen.