bodemsanering
Klussen

Wanneer is bodemsanering verplicht?

Ben jij op zoek naar een echte specialist in bodemsanering? Voordat je aan de slag kan met een bouwproject, moet de kwaliteit van de grond getest worden. In deze test wordt er gekeken of de grond geschikt is of dat er sprake is van verontreiniging. Is dit laatste het geval? Dan moet er een bodemsanering worden ingepland. Het is erg belangrijk dat alle stappen binnen de bodemsanering correct worden uitgevoerd, aangezien deze bepalen of je daarna weer verder kunt gaan met jouw bouwproject. Het vinden van een goed bedrijf is daarom essentieel. Wij leggen je graag uit wanneer een bodemsanering verplicht is en hoe het in zijn werking gaat.

Het uitvoeren van een bodemonderzoek

Het begint allemaal met een bodemonderzoek. Dit is een verplicht onderdeel van ieder bouwproject. Dit onderzoek kan alleen worden uitgevoerd door een bedrijf dat beschikt over het BRL2000 certificaat. Tijdens dit onderzoek wordt er bepaald of er sprake is van een verontreiniging in de grond en hoe intens de verontreiniging is. In geval van verontreiniging, moet er ook een plan worden gemaakt over hoe de grond ontreinigd wordt en wat de veiligheidsmaatregelen zijn die belangrijk zijn om te waarborgen.

Het melden van een kleine verontreiniging

Een kleine sanering kan met behulp van een BUS-melding worden opgelost. Deze manier kan worden ingezet in het geval van een tijdelijke uitplaatsing, een immobiele verontreiniging of een mobiele verontreiniging. Er gaat ongeveer 5 weken tijd overheen, maar in sommige gevallen kan het zelfs al binnen 5 dagen beginnen.

Een saneringsplan

Helaas kan de BUS-melding niet in ieder geval gebruikt worden. De andere weg is om een saneringsplan op te stellen. Hier wordt stap voor stap aangegeven hoe de sanering wordt gerealiseerd. Dit plan helpt vervolgens om de vergunning aan te vragen. Ondanks dat er via deze weg een betere sanering wordt uitgevoerd, is het een langere weg. Over het algemeen duurt het 8 weken en is het ook mogelijk om nog tot 6 weken erna bezwaar in te dienen.

Het analyseren van het proces

Om te garanderen dat de sanering correct wordt uitgevoerd, is er een onafhankelijke milieukundige aanwezig om het proces te begeleiden. Deze houdt toezicht op het proces, garandeert dat de juiste plekken gesaneerd worden en zorgt dat het saneringsplan keurig wordt nageleefd. Deze onafhankelijke milieukundige beschikt over een BRL6000 certificaat.  Wil jij zeker zijn dat het hele proces keurig verloopt en jij zo snel mogelijk kan starten met de bouw? Schakel dan de sanering experts van Bergevoet Doetinchem B.V. in.