Badkamer verbouwen
Klussen

Ruwbouw voor een badkamer

Een bouwproces wordt vaak in drie verschillende fases uitgevoerd. De eerste fase is ruwbouw, daarna komt afbouw en de laatste fase is de oplevering. Ruwbouw is de fase waarbij de basisstructuur wordt opgezet. Voor de constructie van de badkamer is de ruwbouwfase ook van belang. De ruwbouwfase zorgt voor een stevig fundament van de badkamer. Lees in dit artikel meer over ruwbouw en ruwbouw voor de badkamer.

Wat is ruwbouw?

Ruwbouw verwijst naar de constructiefase van een gebouw, in deze fase wordt de basisstructuur gevormd. Het omvat de ruwe elementen die nodig zijn om het gebouw stevig en waterdicht te maken voordat de afwerking plaatsvindt. Ruwbouw vindt ook plaats tijdens het bouwen van een nieuwe badkamer. In dit geval omvat ruwbouw het creëren van een solide basis voor alle verdere installaties en afwerkingen.

Ruwbouw voor een badkamer

Ruwbouw vindt zoals al eerder benoemd ook plaats in de badkamer. Werkzaamheden die hieronder kunnen vallen zijn het aanleggen van een vloer- of wandconstructie. Het aanleggen van een stevige plafondconstructie valt ook onder de ruwbouwfase. Lees hieronder welke werkzaamheden nog meer onder de ruwbouwfase vallen.

  1. Vloer- en wandconstructie

De ruwbouw van een badkamer begint bij het aanleggen van een stevige vloer- en wandconstructie. Sterke en waterbestendige materialen, zoals beton en gipsplaten, worden gebruikt om een stevige basis te creëren. 

  1. Leidingwerk en afvoer

Het leggen van leidingen en afvoerbuizen is ook een onderdeel van het ruwbouw proces. Hierbij worden de waterleidingen voor de douche, wastafel en andere sanitaire voorzieningen geïnstalleerd. Een goede aansluiting is belangrijk voor een goed functionerende badkamer.

  1. Isolatie

Om ervoor te zorgen dat de badkamer energiezuinig is en wordt beschermd tegen temperatuurschommelingen, wordt er isolatie aangebracht in de badkamer. Vaak wordt de isolatie geplaatst tussen de muren en in het plafond om het warmteverlies te minimaliseren. 

  1. Vochtwering

Het aanbrengen van vochtwerende lagen, zoals waterdichte membraan, is van groot belang om de badkamer te beschermen tegen vocht. Deze beschermende vochtlagen zorgen ervoor dat er geen water doordringt in structurele elementen van de badkamer en voorkomt hierdoor schade op langere termijn.

  1. Voorbereiding tegelwerk

Het voorbereiden van de ondergrond voor het tegelwerk hoort ook bij de ruwbouwfase van de badkamer. Vaak wordt er een speciale cementlaag of waterdichte achterwandpanelen geplaatst.

  1. Plafondconstructie

De constructie van het plafond is eveneens een onderdeel van ruwbouw. Waterbestendige materialen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat het plafond bestand is tegen vochtigheid in de badkamer.