Klussen

Prefab en luchtdichte bouwtrends: 4 manieren waarop moderne technologie de bouwindustrie transformeert

Een aangenaam binnenklimaat en lage energiekosten, dat is wat iedere particulier en bedrijf wil. Een effectieve oplossing hiervoor is prefab constructie. Niet alleen vanwege de vooraf bepaalde isolatiewaarde van de buitenmuren maar ook door de effectieve manier bij het dichten van kieren en openingen.

Met prefab bouwen is het mogelijk om een soort beschermende laag rondom een woning te creëren. Dat noem je luchtdicht bouwen. Zo behoud je warmte in je woning en kun je het energie verbruik minimaliseren. Het zorgt voor een isolatie en voorkomt ongewenste luchtlekken en infiltratie van vocht en koude lucht. Het binnenklimaat kan aangetast worden door vocht en schimmels die snel ontstaan, daardoor kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.

Waarom luchtdichting in gebouwen


Voor veel bedrijven is er onduidelijkheid over de normen waaraan gebouwen moeten voldoen omtrent luchtdichtheid. De klimaatdoelen voor 2030 benadrukken het belang van gebouwisolatie en luchtdichting. Een goed geïsoleerd en luchtdicht gebouw biedt de ideale omgeving voor de geavanceerde technologieën van verwarmingssystemen met lage temperatuur.

Deze luchtdichtingsmaatregelen bieden een gunstige omgeving voor bijvoorbeeld airconditioningsystemen. De warmte blijft in de zomer buiten en de koelte binnen. Zo kunnen moderne airco’s energiezuiniger werken. Dit resulteert dan weer in de algemene duurzaamheid van het gebouw.

Prefab en luchtdicht bouwen trends


In de fabriek worden de  luchtdicht bouwenproducten al aangebracht als onderdeel van het prefab proces. Dat betekent voor aannemers en bouwbedrijven dat het slim is om nieuwe connecties te leggen die de afdichtingsproducten in prefab constructies installeren. Luchtdichte producten worden los in de fabriek gemaakt en worden dus pas in elkaar gezet op de bouwplaats. Een aantal belangrijke voordelen komen hieronder aan bod. Zoals:

  • Verbetering van luchtkwaliteit
  • Tijd- en kostenbesparing
  • Minder afval
  • Ontwerpvrijheid

Verbetering van luchtkwaliteit


Door prefab toe te passen in je woning voorkom je dat verkeerde luchtstromen van buiten naar binnen komen, wat de luchtkwaliteit binnen huis verbeterd. Het draagt bij aan een gezondere leefomgeving want een goede luchtdichtheid helpt bij het bevorderen van optimale vochtigheid en voorkomt schimmelvorming. Mogelijk zorgt het zelfs voor een verbetering van ademhalingsproblemen en allergieën.

Een voorbeeld van een vooruitstrevend bedrijf in afdichtingsproducten is het Nederlandse Celdex. Dit ervaren bedrijf is gespecialiseerd in luchtdicht bouwen en beweegt mee met de laatste ontwikkelingen. Hierdoor introduceren ze jaarlijks nieuwe generaties van afdichtingsproducten. Hun aanbod is specifiek ontworpen om aan de behoeftes van prefab constructies te voldoen.

Tijd- en kosten besparen met prefab luchtdicht bouwen


Door gebruik te maken van prefab kan de bouwtijd aanzienlijk verkorten, veel werkzaamheden kunnen namelijk tegelijkertijd plaatsvinden. Denk hierbij aan het fabriceren van bouwonderdelen in de fabriek terwijl er ondertussen wordt gewerkt aan de bouwplaats. Zo kom je ook uit op lagere arbeidskosten en een snellere oplevering van de woning.

Prefab constructie biedt ook een groot voordeel omdat de constructie de afhankelijkheid van weersomstandigheden vermindert. De productie van bouwonderdelen gebeurd in een beheerste omgeving. Zo kunnen bouwprojecten het hele jaar door plaatsvinden. Zo worden vertragingen van bijvoorbeeld regen of hitte beperkt.

Minder afval door prefab bouwen


Alle materialen worden gemaakt in een gecontroleerde fabriek, daardoor wordt het altijd op de juiste manier aangeleverd en worden er minder producten verspild. In die fabrieken wordt restmateriaal dan ook gerecycled, waardoor de totale hoeveelheid afval een stuk minder word. Vaak gelden er ook strengere regels en protocollen in een fabriek die prefab producten produceert. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen. Dit betreft dus een groot voordeel tegenover traditionele bouwmaterialen. Prefab constructie draagt bij aan een duurzame en milieuvriendelijke samenleving. De keuze voor prefab wordt hierdoor erg aantrekkelijk voor mensen die graag willen bijdragen aan duurzaamheid.

Ontwerpvrijheid


Prefab biedt veel mogelijkheden voor architecten, er zijn honderden ontwerpstijlen mogelijk. Van volledig ‘out of the box’ tot zeer minimalistisch. Door alle speciale machines en technologieën is het mogelijk om allerlei verschillende bouwstijlen toe te passen. Denk hierbij aan rond, schuin enzovoort. Prefab biedt de mogelijkheid om materialen op maat te maken, zo kun je een geheel gepersonaliseerde woning bouwen.

Prefab bouwen, dit is het moment!


De voordelen van prefab constructie zijn niet te tellen. Het biedt talloze mogelijkheden en tijd- kostenbesparing. Prefab zorgt voor een verbeterde constructie, kwaliteit, duurzaamheid en ontwerpvrijheid. Er wordt beter om gegaan met het verspillen van materialen en er word gestreefd naar het recyclen van overgebleven producten. Met prefab kun je jouw ontwerpen zo gek maken als je wil, alles is mogelijk. Het opent nieuwe mogelijkheden voor innovatie in de bouwsector. Prefab zal naar verwachting een trend worden die zich steeds meer uitbreidt. Het zal een steeds grotere rol gaan spelen in de bouwsector. Terwijl het dat nu natuurlijk ook al doet. Mocht je meer willen weten over luchtdicht prefab bouwen dan adviseren wij contact op te nemen met Celdex als producent van kunststofschuim afdichtingsproducten.