Hoe veilig klussen
Klussen

Hoe kun je veilig klussen?

Een muur schilderen, een dakkapel plaatsen of een aanbouw zetten. Wat je klus ook is, je eigen veiligheid staat ten alle tijden voorop. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje, zeker tijdens het klussen! Zo kan er bijvoorbeeld makkelijk iets onverwachts naar beneden vallen, of nog erger; je kunt zelf naar beneden vallen! Daarom beschrijven we in dit artikel enkele maatregelen die jij kunt treffen om het klussen wat veiliger te maken.

Werkhandschoenen

De eerste tip is om tijdens het klussen handschoenen te dragen. Niet die handschoenen die je in de winter op de fiets aan doet, maar echte werkhandschoenen. Je werkt namelijk voortdurend met je handen tijdens het klussen! Zeker wanneer je gaat sjouwen met stenen of houten planken kun je gemakkelijk je handen beschadigen of een splinter krijgen. Zorg dat de werkhandschoenen goed passen, en dus niet veel te groot zijn. Anders heb je namelijk weinig grip.

Veiligheidsschoenen

Veel mensen trekken voor het klussen een paar oude schoenen aan die ze toevallig nog hebben liggen. Dit is echter niet altijd zo’n goed idee. Verstandiger is om veiligheidsschoenen te dragen met stalen neuzen. Wanneer je bijvoorbeeld op een spijker gaat staan met normale schoenen, zal deze er makkelijk doorheen gaan. Bij veiligheidsschoenen is de kans hierop veel kleiner. Of wanneer er bijvoorbeeld een zware steen op je voeten valt, zullen veiligheidsschoenen je veel beter beschermen dan je oude sneakers. Bescherm dus niet alleen je handen, maar ook je voeten!

Een steiger

Onze handen en voeten zijn al veilig. Nu de rest van ons lichaam nog! Hiervoor is het verstandig om gebruik te maken van een steiger in plaats van een ladder. Ladders zijn namelijk erg instabiel, dus je kunt er makkelijk vanaf vallen als je even iets oplet. Steigers zijn een stuk stabieler, en je staat bovendien op een rechte ondergrond. Ben je binnen aan het klussen, ga dan voor een ‘kamersteiger’. Deze zijn speciaal voor binnenshuis. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kamersteigers van Rolsteiger.net. Voor buiten is een rolsteiger een goede keuze. Deze heeft wieltjes onderaan, waardoor deze eenvoudig te verplaatsen is.

Overige zaken

Andere zaken waar je aan kunt denken (afhankelijk van het soort werk) zijn gehoorbeschermers, een veiligheidsbril, een werkbroek en boven alles; goed uitkijken!