Zonnepanelen
Klussen

De zonnepanelen in de spotlight

Wanneer er over zonne-energie wordt gesproken hebben mensen het vrijwel altijd over zonnepanelen. Hierbij gaat het meestal over pv-zonnepanelen. ‘pv-zonnepaneel’ is een verkorting van Photovoltaic dat letterlijk: licht absorberend betekend. Zonlicht bestaat uit fotonen, dit zijn miniscule deeltjes die de zon uitstralen. De pv-zonnepanelen vangen deze deeltjes op en zetten het dan om in gelijkstroom.

Soorten zonnepanelen

In grote lijnen zijn er 4 diverse soorten zonnepanelen te onderscheiden: de monokristallijne, polykristallijne, dunne film en glas-glas zonnepanelen. Ieder soort zonnepaneel verschilt qua rendement. Dit komt door de manier waarop de zonnecellen zijn geproduceerd.

Merken zonnepanelen

Er zijn een hoop aantal merken zonnepanelen verkrijgbaar op de markt. Om de keuze te vergemakkelijken wordt er bij elke zonnepaneel aanbieder vakspecialistische kennis aangeboden, zodat elke klant tevreden is met zijn investering. Bekende A-merken zonnepanelen zijn Longi Solar en Phono Solar. Daarnaast zijn er nog meer goede merk zonnepanelen, zoals: Trina Solar, Sharp Solar, LG electronics, Denim, Solar Fabrik, Jinki Solar, Panasonic en nog véél meer.

Opbrengt van zonnepanelen

Er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn mee te nemen om de opbrengst van de geïnstalleerde zonnepanelen uit te rekenen. Zo is het vermogen per panel, de hellingshoek en de richting waarin de zonnepanel op het dak liggen essentieel om daar achter te komen.

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

Er komen dagelijks nieuwe ontwikkelingen die ervoor zorgen dat de levensduur van zonnepanelen nog steeds toeneemt en daardoor dus steeds langer mee gaan. Daarnaast worden ze ook steeds goedkoper. Tussen 2005 en 2008 zijn de prijzen van de panelen met circa 17% gedaald. Aan de andere kant zijn er de productiekosten die men lager probeert te krijgen dan 1 euro per Watt. De zonnepanelen die vandaag de dag worden geproduceerd hebben vaak een levensduur van ongeveer 30 jaar, dit heeft het aanschaffen of het huren van zonnepanelen erg aantrekkelijk gemaakt.