inbraakveilig
Inbraakpreventie

Tips om je nieuwe inbraakveilig te maken

 

In de afgelopen jaren is het aantal gewelddadige woninginbraken sterk toegenomen in Nederland en België. Hoewel het aantal inbraken niet bijzonder sterk gestegen is, zijn inbrekers wel steeds meer geweld gaan gebruiken om woningen binnen te dringen. Het is om deze reden sterk aan te raden om de beveiliging van je woning nog eens na te kijken. Volgens een slotenmaker uit Gent zijn veel woningbezitters zich niet bewust van het risico wat ze lopen als gevolg van verouderde sloten of een zeer zwakke inbraakbeveiliging. Een slotenmaker kan je helpen bij het analyseren van de beveiligingsrisico’s van je woning. Zo weet je precies welke plekken binnen je woning extra beveiliging nodig hebben.

Kies voor de juiste sloten op ramen en deuren

Veel woningbezitters maken momenteel nog gebruik van tweepuntsloten, terwijl driepuntsloten veel veiliger zijn. De driepuntsloten zitten op een extra punt met de deurpost verbonden, waardoor het een inbreker meer moeite kost om de deur open te breken. De kans dat een inbreker hierbij wordt opgemerkt door omwonenden is relatief groot. Kies hierbij altijd voor gecertificeerde sloten, die voorzien zijn van het PKVW-keurmerk of een hoge SKG-beoordeling. Dit geeft aan dat de sloten veilig bevonden zijn door de politie.Voor het beveiligen van ramen kun je het beste kiezen voor het gebruik van bijzetsloten. Dit type sloten wordt aangeboden als opleg- en insteeksloten.

Optionele beveiligingscomponenten laten installeren

Naast goede sloten voor ramen en deuren zou je ook kunnen kiezen voor optionele beveiligingscomponenten. Denk hierbij aan magneetcontacten, bewegingssensoren of elektronische camera’s. Dergelijke componenten kunnen op een centraal alarmsysteem worden aangesloten, waarbij het alarmsysteem de inbreker af zal schrikken op het moment dat de inbreker je woning betreedt. Bij het afgaan van het alarm is de kans relatief groot dat een inbreker opgemerkt zal worden door omwonenden.