potentiaalvereffening
Elektriciteit

Wat is bliksem?

Natuurverschijnselen zijn altijd indrukwekkend en bliksem is daar geen uitzondering op. Bliksem is een elektrische ontlading die optreedt tussen wolken, binnen een wolk, of tussen de wolk en de grond. Het kan enorm krachtig zijn en schade veroorzaken aan eigendommen en mensenlevens. In dit artikel zullen we meer leren over bliksem, bliksem veiligheid en hoe je jouw woning daartegen beschermt. 

Hoe ontstaat bliksem?

Bliksem ontstaat wanneer er een verschil in elektrische lading is tussen de atmosfeer en de aarde. De aarde is negatief geladen en de bovenkant van de onweerswolk is positief geladen. Wanneer er een voldoende groot verschil in lading is, vindt er een elektrische ontlading plaats. Deze ontlading is zichtbaar als een heldere flits van licht die we bliksem noemen.

Hoe gevaarlijk is bliksem?

Bliksem is zeer gevaarlijk en kan leiden tot ernstig letsel en zelfs de dood. Blikseminslagen kunnen ook schade veroorzaken aan gebouwen en elektrische apparatuur. Hoewel het aantal mensen dat door bliksem wordt getroffen relatief laag is, is het nog steeds belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf en je eigendommen te beschermen.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen bliksem?

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen bliksem:

  1. Blijf binnen: Het is het veiligst om tijdens een onweersbui binnen te blijven. Vermijd het gebruik van elektrische apparaten en blijf uit de buurt van ramen en deuren.
  2. Vermijd water: Het is belangrijk om water te vermijden tijdens een onweersbui. Dit geldt voor zowel binnen als buiten. Blijf uit de buurt van waterbronnen, zoals badkuipen, douches en zwembaden.
  3. Zoek beschutting: Als je buiten bent tijdens een onweersbui, zoek dan zo snel mogelijk beschutting. Ga bijvoorbeeld naar een gebouw of auto. Vermijd open ruimtes en blijf uit de buurt van hoge objecten zoals bomen en masten.

Hoe kun je jouw huis beschermen tegen bliksem?

Je kunt je huis beschermen tegen bliksemschade door het volgende te doen:

  1. Installeer bliksembeveiliging: Een bliksembeveiliging systeem kan je huis beschermen tegen bliksemschade. Dit systeem bestaat uit geleidende materialen die de bliksemstroom afleiden en het huis beschermen.
  2. Verwijder bomen en struiken: Als er bomen en struiken in de buurt van je huis staan, kunnen deze tijdens een onweersbui worden beschadigd en je huis in gevaar brengen. Het is daarom belangrijk om bomen en struiken te verwijderen die te dicht bij je huis staan.
  3. Potentiaalvereffening: Potentiaalvereffening is een techniek die wordt gebruikt om de elektrische potentiaal tussen verschillende metalen objecten te egaliseren, om schade door bliksem en elektrostatische ontladingen te voorkomen. Het principe is om alle geleidende objecten in het gebouw te verbinden met een gemeenschappelijke aarding bus, waardoor de elektrische potentiaal overal in het gebouw gelijk is. Dit vermindert de kans op schade aan elektronische apparaten en voorkomt schade aan de structuur van het gebouw.

Het is belangrijk om te begrijpen dat potentiaalvereffening niet hetzelfde is als bliksembeveiliging. Een potentiaalvereffening systeem zal de kans op schade door elektrostatische ontladingen verminderen, maar het biedt geen bescherming tegen directe blikseminslagen.

Tot slot

Bliksem is een indrukwekkend natuurverschijnsel, maar het kan ook zeer gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf en je eigendommen te beschermen. Blijf binnen tijdens onweersbuien, vermijd water en zoek beschutting als je buiten bent. Om uw huis te beschermen tegen bliksemschade, kunt u een bliksembeveiliging systeem installeren, bomen en struiken rond uw huis verwijderen en potentiaalvereffening toepassen. Door deze stappen te nemen, kunt u uw veiligheid en die van uw eigendommen vergroten tijdens onweersbuien.