indak zonnepanelen
Elektriciteit

Voordelen en nadelen van indak zonnepanelen

Als je door straten rijdt zul je zien dat steeds meer woningen zonnepanelen op de daken hebben. Het is een interessante manier om jouw woning te verduurzamen en uiteindelijk veel geld te besparen op je energierekening. Zonnepanelen kunnen op meerdere manieren geplaatst worden: indak zonnepanelen zijn het meest bekende voorbeeld. Hierbij worden ze in het dakvlak weggewerkt, waardoor je een strakke uitstraling krijgt. Wat zijn precies de voor- en nadelen van indak zonnepanelen? Dat lees je hier!

Is een dak geschikt voor zonnepanelen? Het is eerst belangrijk om te bepalen of het voor jouw woning interessant en mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen. Alleen op deze manier verduurzaam je jouw woning optimaal en profiteer je van alle voordelen.

Dit zijn de voordelen van indak zonnepanelen

Het is eerst goed om te weten wat de voordelen zijn van een indak-systeem voor zonnepanelen. Een belangrijk voordeel is dat het een strakke uitstraling geeft. Veel mensen vinden het esthetische aspect belangrijk en met deze installatie zorg je ervoor dat het dak er mooi uitziet, omdat de panelen niet op het dak, maar in het dak geplaatst worden. Ook is er een lagere dakbelasting nodig voor deze installatie. Zonnepanelen dienen daarnaast ook meteen als dakbedekking en hierdoor is het systeem ook minder zwaar. Bij nieuwbouwwoningen is er sprake van een derde voordeel: je bespaart op de aanschaf van dakpannen. De voordelen op een rij:

  • Mooie en strakke uitstraling
  • Minder zware belasting voor het dak
  • Bij nieuwbouwwoningen bespaar je op dakpannen

Dit zijn de nadelen van indak zonnepanelen

Indak zonnepanelen hebben een aantal interessante voordelen. Maar zijn er ook nadelen? Hier vind je een overzicht van nadelen waar je mee te maken krijgt:

  • Prijs: de aanschafprijs voor indak zonnepanelen ligt hoger dan normale panelen. Ze zijn 2 tot 3 keer duurder. Daarnaast liggen de installatiekosten ook hoger.
  • Opbrengst: de opbrengst van indak zonnepanelen ligt over het algemeen lager, omdat de warmte minder goed wordt afgevoerd. Bij hogere temperaturen produceren deze panelen minder vermogen. Een lagere opbrengst is hier een gevolg van. Meer weten over de opbrengst en mogelijkheden op het gebied van zonnepanelen? Op Zonduurzaam lees je interessante artikelen.
  • Veiligheid: indak zonnepanelen zijn gevoeliger voor brand. De kabels van deze installatie liggen direct op de dakconstructie. De connector die warm wordt kan in aanraking komen met brandbare delen en voor brand zorgen.

BTW-teruggave: bij een indak-systeem is het meestal niet mogelijk om de btw terug te krijgen, omdat dit systeem ook dient als dakbedekking. Alleen het opwekken van stroom valt onder de teruggave-regeling, waardoor je maar een derde deel kan terugvragen.