Elektriciteit

Groene energie opwekken door het gebruik van zonnepanelen

Overstappen op het gebruik van groene-energie op wat voor manier dan ook gebeurt in een rap tempo. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Tegen 2050 zal het gebruik van zonne-energie gegroeid zijn van 11% naar 48% als deel van de totale groene energieproductie. Dit maakt het wereldwijd een van de snelst groeiende elektriciteitsbron van de wereld.

Nu de voordelen van zonne-energie wereldwijd bekend zijn, zijn regeringen van veel landen geïnteresseerd naar het zoeken van de meest efficiënte manier om er gebruik van te maken. Deze vorm van groene-energie is goedkoop, schoon en het einde van de technologische ontwikkeling op het gebied van de fotovoltaïsche cel is nog lang niet in zicht.

Energie opwekken door gebruik te maken van de goedkoopste energiebron

Een simpele manier bestaat niet, zonne-energie verzamelen dat afkomstig is uit de stralingswarmte van de zon. De functie van zonnepanelen is dan ook om die energie op te vangen en om te zetten in bruikbare stroom om woningen, kantoren, bedrijven en de industrie van elektriciteit te voorzien.

Het zonne-energiesysteem bestaat uit verschillende componenten en vormen samen een geheel. Het bestaat uit de zonnepanelen, omvormers, batterijen een gelijkspanning-regelaar. Door gebruikt te maken van de straling van de zon kan in de juiste opstelling zonnepanelen makkelijk 1000 watt leveren per vierkante meter aardoppervlak. Dit betekent als we al deze energie zouden kunnen verzamelen er geen fossiele brandstof meer nodig zou zijn, maar er is nog een lange weg te gaan.

Zonnestraling om zetten in bruikbare energie is waar het om draait

Het belangrijkste hierin is de fotovoltaïsche cel die gemaakt is van halfgeleidende materialen zoals silicium. Deze cellen zetten de fotonen van de zon om in elektronen om zo een elektrische stroom op te wekken. Waarschijnlijk heb jezelf wel eens een rekenmachientje gehad waar deze celletjes op zaten, zodat je geen batterijen hoefde te gebruiken.

De functie van zonnepanelen in Friesland begint met het omzetten van licht naar elektriciteit via de fotovoltaïsche cel door gebruik van een silicium halfgeleider. Silicium is, ondanks het een unieke stof is, een materiaal waar gelukkig voldoende van te vinden is onze aardkorst, zodat we niet bang hoeven te zijn voor de toekomst.

Winst uit groene-energie voel je in je portemonnee

Wanneer je groepen van deze cellen bij elkaar plaatst praat men over een zonnepaneel of zonnepaneelsysteem. Deze zitten aangesloten op het stroomnet waar soms een overschot aan elektriciteit kan zijn. Dat betekent dat sommige zonnepaneelsystemen meer opleveren dan dat er verbruikt wordt. Zulke overschotten helpen juist weer gebieden waar de vraag hoog is. Je levert dus zelf ongebruikte energie en dat kan je een behoorlijke besparing opleveren op je energierekening. Solease.nl