Bakstenen gevel
Elektriciteit

Alles wat je moet weten over het installeren van een split airco

De zomerse hitte kan soms ondraaglijk zijn, en daarom overwegen veel mensen het installeren van een split airco om hun huis koel en comfortabel te houden. In dit artikel behandelen we alle aspecten van het installeren van een split airco, van de kosten en het stroomverbruik tot de voordelen en het geluidsniveau.

1. Kosten

De kosten van een split airco variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het merk, de capaciteit en de installatiekosten. Gemiddeld kun je verwachten dat de kosten tussen de €1.000 en €4.000 liggen voor een standaardmodel, inclusief installatie.

2. Stroomverbruik

Het stroomverbruik van een split airco hangt af van het vermogen en het gebruik. Een moderne, energiezuinige unit zal doorgaans tussen de 1,0 en 2,5 kilowatt verbruiken per uur. Het is belangrijk om het energielabel te controleren bij de aankoop van een airco, aangezien energie-efficiënte modellen de operationele kosten kunnen verlagen.

3. Geluidsniveau

Moderne split airco’s zijn ontworpen met geluidsreductie in gedachten. Het geluidsniveau wordt gemeten in decibel (dB). Het binnendeel van een split airco produceert meestal tussen 20 en 50 dB, vergelijkbaar met het geluidsniveau van normaal gesprek. Het buitendeel kan iets luider zijn, maar moderne modellen zijn over het algemeen stiller dan oudere systemen.

4. Voordelen

Efficiënte koeling: Een split airco kan je huis snel koelen, zelfs op de heetste dagen.

Zuinig in Gebruik: Moderne modellen zijn ontworpen met energie-efficiëntie in gedachten, wat kan leiden tot lagere elektriciteitsrekeningen.

Zuivering van de lucht: Sommige split airco’s zijn uitgerust met filters die de luchtkwaliteit verbeteren door stof, allergenen en zelfs bacteriën te verwijderen.

Comfortabele zoneregeling: Met een split airco kun je specifieke kamers of zones in je huis koelen, wat flexibel comfort biedt.

5. Plaatsen van een split airco

Het installeren van een split airco vereist meestal professionele hulp van een erkende installateur. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van deze installateur uit Groningen De installatie omvat het plaatsen van zowel het binnendeel als het buitendeel van de unit. Het is belangrijk dat de installatie correct wordt uitgevoerd om optimale prestaties te garanderen.