Wandpanelen ophangen
Doe het zelf

Zwevende wandpanelen in de berging

Bergingen zijn de plek waar je alles wat je tijdelijk niet nodig hebt in opbergt, echter als je vervolgens iets wel wil gaan gebruiken zoek je je soms een ongeluk. Wat erg handig is zijn zwevende wandpanelen. Met zwevende wandpanelen in de berging oogt de berging niet alleen een stuk netter, je kan ook gelijk zien waar je iets hebt opgeborgen.

Zwevende wandpanelen in de berging ophangen

Vaak zijn de panelen vrij simpel te plaatsen, je boord een paar gaten in de muur en voor je het weet heb je prachtige panelen aan de wand. Wat wel van groot belang is dat deze recht komen te hangen. Over het algemeen zijn er twee ophangsystemen welke vaak voorkomen en daarom we zullen deze alle drie behandelen.

Systeem met hoekstukken

Het systeem waar de panelen met een hoekstuk aan de wand geplaatst worden is het meest voorkomende systeem vandaar dat we met dit systeem beginnen. Je benodigdheden zijn:

  • Boormachine
  • Accutol
  • Schroeven
  • Pluggen
  • Potlood
  • Meetlint
  • Waterpas

Bekijk waar je de wandpanelen wil gaan ophangen. Teken vervolgens met behulp van het meetlint een lijn op de wand. Dit is waar het paneel komt te hangen. Gebruik de lijn als aangeefpunt van de onderkant van het paneel. Bekijk hoeveel hoekstukken er geplaatst moeten worden onder het paneel. Bereken aan de hand van de lengte van het paneel en het aantal hoekstukken uit waar de hoekstukken precies moeten komen en teken deze inclusief boorgaten af op de wand. Pak de boor en boor de gaten in de wand en indien deze niet in het paneel zitten maar wel nodig zijn in het paneel. Plaats nu de hoekdelen met behulp van de pluggen en schroeven stevig vast aan de wand. Leg de plaat erop en schroef deze nadat je met de waterpas kijkt of deze goed recht ligt vast. Herhaal deze stap voor het benodigde aantal wandpanelen.

Systeem met onzichtbare ophanging

Deze systemen zijn erg populair omdat je niet ziet waarmee het paneel vast zit aan de wand. De panelen zijn vaak wel een stuk dikker dan de andere (hoekstuk geplaatste) panelen waardoor er zeker met betrekking tot een berging ruimte verloren zal gaan. Voor de verloren ruimte krijg je wel een prachtig wandpaneel terug. Voor dit paneel geld dat je ook hier eerst bepaald waar je het paneel wilt hebben. Teken dit af en teken hierbij zowel de boven als onderlijn van het paneel af. Houd het ophangsysteem tussen de lijnen en teken de schroeven af. Boor de gaten in de muur en hang met behulp van de schroeven het systeem aan de wand. Schuif nu over de buizen of strips het paneel en controleer of het waterpas hangt. Vaak klikt het paneel vast aan de ophanging druk het dus goed aan, het kan echter ook zo zijn dat aan de onderkant van het paneel schroefgaten zitten waar je schroeven in dient te draaien. Deze zorgen dan dat het paneel niet van haar ophangsysteem valt. Voor de ophanging heb je hetzelfde nodig als bij het ophanging van het systeem met hoeken.

Bron: stylishcolors.eu