Doe het zelf

Alles wat je moet weten over steenboren

Steenboren zijn essentieel gereedschap voor iedereen die regelmatig klussen uitvoert in huis of in de bouwsector werkt. Of je nu gaten moet boren in beton, baksteen of ander metselwerk, een goede steenboor maakt het werk een stuk eenvoudiger en efficiënter. Dit artikel biedt een uitgebreid overzicht van steenboren, hun toepassingen en de voordelen die ze bieden.

Wat is een steenboor?

Een steenboor is speciaal ontworpen om door harde materialen zoals beton, baksteen, natuursteen en metselwerk te boren. In tegenstelling tot hout- of metaalboren, hebben steenboren een verstevigde punt meestal gemaakt van wolfraamcarbide. Deze harde punt maakt het mogelijk om door taaie en dichte materialen te dringen zonder dat de boor snel bot wordt.

Verschillende types steenboren

Er zijn verschillende types steenboren beschikbaar, elk geschikt voor specifieke toepassingen:

 • SDS-boor: Deze boren hebben een speciaal ontworpen schacht die zorgt voor een snelle en eenvoudige bevestiging in de boorhouder van een boorhamer. Ze zijn ideaal voor zware boorwerkzaamheden in beton en natuursteen.
 • Hamerboor: Deze boren zijn ontworpen om te gebruiken met een boorhamer, wat extra slagkracht toevoegt aan het boren, waardoor het gemakkelijker wordt om door harde materialen te komen.
 • Spiraalboor: Dit type boor heeft een spiraalvormig ontwerp dat helpt om het boorgruis efficiënt af te voeren tijdens het boren. Ze zijn geschikt voor zowel lichte als zware boorwerkzaamheden in diverse steenachtige materialen.

Aanbevolen: Boorkopen.nl voor alle steenboren

Toepassingen van steenboren

Steenboren worden in een breed scala aan toepassingen gebruikt, van huishoudelijke klussen tot professionele bouwprojecten. Enkele veelvoorkomende toepassingen zijn:

 • Installeren van bevestigingsmaterialen: Het plaatsen van pluggen en schroeven in muren voor het ophangen van schilderijen, planken of andere objecten.
 • Boorwerkzaamheden in de bouw: Het maken van gaten voor leidingen, elektrische bedrading en ventilatiesystemen in betonnen muren en vloeren.
 • Renovatiewerkzaamheden: Het uitbreken van oude bakstenen muren of het maken van doorgangen in bestaande structuren.

Voordelen van het gebruik van steenboren

Het gebruik van de juiste steenboor biedt verschillende voordelen:

 • Efficiëntie: Steenboren zijn ontworpen om snel en effectief door harde materialen te boren, wat tijd en moeite bespaart bij klusprojecten.
 • Duurzaamheid: Dankzij de harde punt van wolfraamcarbide blijven steenboren langer scherp en gaan ze langer mee dan reguliere boren.
 • Veiligheid: Gebruik van de juiste boor voor het materiaal vermindert de kans op breuk en beschadiging van zowel de boor als het werkstuk, wat zorgt voor een veiliger werkomgeving.

Tips voor het gebruik van steenboren

Om het meeste uit je steenboren te halen, zijn er enkele tips die je in gedachten moet houden:

 • Gebruik de juiste boor voor de juiste klus: Kies altijd een boor die geschikt is voor het materiaal waarin je gaat boren. Voor zware klussen in beton is een SDS-boor bijvoorbeeld een betere keuze dan een standaard hamerboor.
 • Koel de boor: Bij langdurig boren in harde materialen kan de boor heet worden. Door de boor regelmatig te koelen met water of boorolie, voorkom je oververhitting en verleng je de levensduur van de boor.
 • Gebruik de juiste boormachine: Een krachtige boormachine of boorhamer is essentieel voor het effectief gebruiken van steenboren. Zorg ervoor dat je boormachine geschikt is voor het type boor dat je gebruikt.
 • Onderhoud de boren: Houd je boren schoon en bewaar ze op een droge plaats om roest en slijtage te voorkomen. Controleer regelmatig op tekenen van slijtage en vervang de boor indien nodig.

Aanbevolen: Boren kopen? Boorkopen.nl, altijd de beste keuze, kwaliteit en prijs voor alle boren!

Aandachtspunten bij aankoop

Bij het kiezen van steenboren zijn er enkele factoren om rekening mee te houden:

 • Materiaal van de boorpunt: Kies voor boren met een punt van hoogwaardig wolfraamcarbide voor de beste duurzaamheid en prestaties.
 • Boorlengte en -diameter: Kies een boor die geschikt is voor de diepte en diameter van de gaten die je wilt boren.
 • Compatibiliteit met boormachine: Zorg ervoor dat de boor geschikt is voor de boormachine die je gebruikt, vooral als je werkt met een boorhamer of een SDS-boorhouder.

Het juiste gereedschap voor de klus

Steenboren zijn onmisbaar voor iedereen die regelmatig boorwerkzaamheden in harde materialen uitvoert. Met de juiste boor en een goede boormachine kun je snel en efficiënt door beton, baksteen en andere steenachtige materialen boren. Door aandacht te besteden aan de keuze en het onderhoud van je boren, zorg je ervoor dat je altijd het beste gereedschap hebt voor elke klus. Een goed uitgeruste gereedschapskist met kwalitatieve steenboren maakt elke boorwerkzaamheden eenvoudiger en veiliger.